Informatie over Kolven

Kolven, een sportieve ontspanning in "de Speulderai", Lindegracht 13 Opmeer, 0226-352969

Iedere woensdagmiddag en avond vanaf 13.30 uur en 19.30 uur, gespeeld door Dames "De Vier Eenen"
inlichtingen: Marjan Tijhaar, tel. 351117 - Afra Marcus, tel. 353228 - Riet Ranzijn, tel. 353482

Iedere donderdagmiddag en avond vanaf 13.30 uur en 19.30 uur, gespeeld door Heren"De Vier Eenen"
inlichtingen: Johen Bos, tel 0229-202049 - Cees de Geus, tel. 352278 - Jaap de Bood, tel. 351225

Nieuwe leden zijn van harte welkom om het gezellige spel met ons te spelen.
Kolven een sport van vroeger voor de tijd van nu.

Het kolfspel, en hoe het gespeeld wordt.

De spelregels
Het kolfspel wordt beoefend met een slaghout (de kliek) en een gummi- of sajetbal. Het kolfspel wordt gespeeld op een overdekte kolfbaan meestal 17,5 mtr. lang en 5 mtr. breed, volkomen vlak en afgezet met rabatten.
Aan beide uiteinden staat op 2 mtr. van de kant een paal schuin in de grond. Getekende lijnen in de nabijheid van de achterste paal zijn voorzien van cijfers. Het hoogste getal is 12 en staat aangegeven in de lijn die het dichtst bij de achterpaal ligt.
De belangrijkste kunst van het kolven is het geven van het juiste effect met de bal op de paal, en de juiste snelheid. Elke slag vergt 3 klappen.

Uitklap:
Bij de 1e klap "uitslag" staat de kolver naast de paal waar geen punten aanduiding op de vloer is uitgezet en slaat zijn bal richting achterpaal. Die paal mag geraakt worden, dan mag men de bal op een voorkeurs plaats leggen voor de volgende klap. Is de paal niet geraakt, dan blijft de bal liggen waar hij uitkomt.

Opklap:
De 2e klap is de "opslag". Hierbij moet de kolver de bal via de achterpaal naar de voorpaal slaan. Opnieuw geldt dat als de 2e paal wordt geraakt, men de bal mag neerleggen waar men wil. Wordt de paal niet geraakt, dan moet de bal worden geslagen  vanaf het punt waar hij uitkomt. Dit kan dichtbij van de 2e paal zijn, maar ook vrij ver er vanaf. Komt de bal heel ongelukkig uit en blijft hij achter de paal liggen, dan volgt een moeilijke slag.

Puntenklap:
De 3e klap is de "puntenslag". Via de voorpaal moet de bal de puntenvakken bij de achtepaal in geslagen worden. In het vak dicht bij de achterpaal krijgt men 7 punten, oplopend tot het allerlaatste vak waar het top aantal van 12 punten kan worden behaald. Een partij kan voor de kolver maximaal 5x12=60 punten opleveren.

de Speulderai in Opmeer

 

© Digital-Dreams webdesign - 2013